Eberhard van der Laan Mediation Award 2019 naar Carry Knoops-Hamburger

Advocaat Carry Knoops-Hamburger heeft de Eberhard van der Laan Mediation Award 2019 gewonnen. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens een evenement van de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv) dat ter gelegenheid van de Week van de Mediation (14 t/m 18 oktober) werd georganiseerd. NMv-voorzitter Frederique van Zomeren roemde de ‘persoonlijke en beroepsoverstijgende betrokkenheid’ waarmee Knoops-Hamburger opkomt voor mensen die dat zelf niet goed kunnen. 

De andere genomineerde die door de NMv-leden werd aangedragen was minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Knoops-Hamburger noemde het tijdens de uitreiking een grote eer om de award in ontvangst te mogen nemen. Daarnaast sprak ze over haar werkzaamheden voor het ‘Innocence Project’ en de stichting ‘Miles 4 Justice’. (De reactie van mevrouw Mr. Carry Knoops is terug te zien op de aftermovie van het NMv event.)

Mr. Carry Knoops-Hamburger is directeur en managing partner van het in Amsterdam gevestigde Knoops’ advocaten en zet zich al jarenlang in voor mensenrechten. Zo staat ze ondere meer aan de wieg van het Knoops’ Innocence Project: een non-profit programma dat erop gericht is om onterecht veroordeelden in Nederland en op de voormalige Nederlandse Antillen een stem te geven. Meerdere onterecht veroordeelde Nederlanders, die soms jarenlang vastzaten, zijn via deze weg vrijgekomen.

Ook zette zij de stichting Miles4Justice op, dat onder meer zeiltochten organiseert om zo geld in te zamelen voor doelen die mensenrechten versterken. Uit het juryrapport blijkt dat de NMv met name waardeert hoe Knoops-Hamburger binnen haar werkzaamheden – in de geest van de mediationpraktijk – vaker kiest voor ontspanning en contact, dan voor strijd. Zo is er tijdens de zeiltochten van Miles4Justice bijvoorbeeld aandacht voor soldaten en politiemannen en -vrouwen die tijdens hun werk PTSS en in conflict zijn gekomen met hun werkgever. Gedurende de zeiltochten gaan deze partijen op een gemoedelijke manier met elkaar in gesprek, zodat het wederzijdse begrip weer ruimte krijgt.

De Eberhard van der Laan Mediation Award geldt als de opvolger van de NMv Mediation Impact Award en is vernoemd naar de eerste winnaar. De in 2017 overleden oud-burgemeester van Amsterdam geldt als een van de grondleggers van mediation in Nederland. Zo liet hij als burgemeester honderden ambtenaren trainen in mediationvaardigheden. Met het uitreiken van de prijs wil de NMv bijzondere aandacht schenken aan mensen die door hun optreden en persoonlijkheid een verbindende rol in de samenleving spelen. Mensen die uiteenlopende belangen met elkaar kunnen verbinden en daarmee bijdragen aan een prettige samenleving waarin ruimte is voor verschillende ideeën en gezamenlijke oplossingen. Vorig jaar ging de prijs naar Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Bekijk hier de aftermovie

TS-20191015-NMV-204