Kern hiervan zijn de zeven specifieke kenmerken van samengestelde gezinnen, waarbij onder meer aandacht is voor het ouderschap dat ex-partners blijven delen, het wonen in twee huizen en het omgaan met meerdere loyaliteiten.
Tijdens haar presentatie vertelde Kooistra-Popelier over het zeer hoge percentage scheidingen onder tweede huwelijk, met soms zeer nadelige gevolgen voor de betrokken kinderen. Die hebben zich opnieuw gehecht, en daarvan afscheid nemen heeft impact. Het samenvoegen van gezinnen na een scheiding gebeurt vaak erg snel, zo heeft ze in de praktijk gemerkt. Extra aandacht voor de uitdagingen binnen zo’n samengesteld gezin is dus belangrijk, en daar ontbreekt het vaak aan. “Na een scheiding brengt een nieuwe relatie enorm veel positieve emoties met zich mee, het is leuk, spannend, opwindend. Dan voelt het niet altijd logisch om heel erg stil te staan bij de gevolgen van een samengesteld gezin. Terwijl je daar juist een stevige basis mee legt en veel toekomstige spanningen kan voorkomen”, zo zegt ze. Hoe je daar het beste mee omgaat, en welke afspraken je bijvoorbeeld over de kinderen maakt, kan ook in het initiële echtscheidingstraject al worden besproken.
Op stiefplan.nl is meer over het Stiefouderschapsplan te vinden, met tips voor ouders in samengestelde gezinnen en een interessant aan bod voor mediators waaronder een driedaagse cursus over de materie.