Terugblik lustrum Mediationcongres

Indrukwekkende sprekers in het plenaire ochtendprogramma zoals Ruben van Zwieten, Zuidaspredikant naar eigen zeggen. Hij kreeg met gemak de lachers op zijn hand met een confrontatie van taalgebruik vanuit de ratio versus de taal van het hart.

 Een mooie eyeopener voor velen van ons en zeer herkenbaar, zowel bij onszelf als bij onze cliënten. Schrijnend mooi en kwetsbaar was de presentatie van Esther Vergeer; zij opende ons de ogen waarin doorzetten, elkaar nodig hebben en afhankelijkheid het thema waren. Een powerdame versus een gevoelige heer; een prachtcombinatie voor de ochtend! In de middag vonden de parallelsessies plaats waarbij de NMv een aantal mooie workshops ter opluistering van deze dag heeft verzorgd, zoals de Bruggenbouwers, onder leiding van bestuurslids Hans Bekkers, waarbij een prachtig boek werd gepresenteerd met, uiteraard anonieme, beeldende en inspirerende verhalen van de diverse auteurs onder auspiciën van Aik Kramer. De foto met de trotse deelnemers spreekt boekdelen!

De andere door de NMv verzorgde workshop vond plaats onder leiding van bestuurslid Julia Gerlach en begon met een knallende ruzie ingezet als conflictueuze start van de workshop “de positieve effecten van een arbeidsconflict’. Ook de andere parallelsessies werden met enthousiasme bezocht en uiteraard werd er zowel meegedaan als ook met een kritische blik gekeken; zoals wij als mediators gewoon zijn te doen; dat is immers ons vak! Observeren, vragen, doorvragen en vooral geen mening ventileren, althans niet als oordeel geveld.

De NMv was zoals ieder jaar vertegenwoordigd met een stand en daar stond het bestuur klaar om met leden in gesprek te gaan over de onlangs vermelde ontwikkeling bij de NMv, te weten de keuze om op eigen kracht door te gaan. De gesproken leden bevestigden dat het goed was om meer informatie gekregen te hebben over dit besluit van de uitstap uit federatieverband met de MfN. En ook hebben we een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen; ook daarin zat een positieve spirit! En natuurlijk was de vertrouwenspersoon Paul Wijntje aanwezig, om voorlichting te geven over (vooral voorkomen van) klacht -en tuchtrechttrajecten.

Al met al een dag om met genoegen op terug te kijken en trots te mogen en kunnen zijn op een dag waarbij de aanwezige leden inspiratie hebben kunnen opdoen ter ontwikkeling van het vakgebied mediation.