Hulp uit onverwachte hoek!

Rechtbank Gelderland.jpg.webp

Vanaf nu kan het: laagdrempelig en snel een doorbraak krijgen in een lastige echtscheidingsmediation! 
Rechtbank Gelderland begint het project “Deelgeschillenrechter in Familiezaken”. Als een mediation stuk dreigt te lopen op één punt, kun u uw klanten nu even snel en kort naar een rechter doorverwijzen. Die doet dan een uitspraak op dat éne punt, zodat u de mediation verder kunt afronden.

Eén Deelgeschil

De kern van dit project is dat één deelgeschil, waar klanten op dreigen vast te lopen, snel aan een Gelderse rechter kan worden voorgelegd. Op voorwaarde dat het gaat om een (echt)scheiding waarbij één van de klanten in Gelderland is ingeschreven, én er een MfN-mediator, advocaat of notaris bij betrokken is. 

Snel en goedkoop

De partijen dienen samen een verzoek in door middel van een aanmeldingsformulier. Dat kan via de mediator. De Rechtbank probeert binnen twee weken een gesprek in te plannen in Arnhem of Zutphen. In dit gesprek vraagt de rechter partijen om informatie. De deelgeschillenrechter probeert er eerst met partijen uit te komen. Lukt dat niet, dan neemt de rechter een beslissing. Binnen een week na de zitting stuurt de rechtbank een proces verbaal van de afspraken of een beslissing.  Daarmee kan de mediation verder worden afgerond. En de kosten: elke partij betaalt de helft van het (verlaagde) griffierecht. Dat is in 2021 € 42,50 per partij.

Nieuw: Familierecht

Sinds rechter Ton Lennaerts en Steven de Winter in 2017 begonnen met het project van de spreekuur-rechter in Noord Nederland, zijn er veel projecten opgestart, o.a. in Rotterdam, den Haag en Zwolle. Uniek is nu dat het gaat om deelgeschillen in het familierecht. Bijvoorbeeld over de boedelverdeling of bankrekeningen maar ook over zaken als kinderalimentatie, woonplaats of andere issues.

Meer informatie vindt u hier in het DIF-dossier op onze website 

Voor meer informatie kunt u ook bellen met collega Peter van der Lugt, één van de initiatiefnemers: 
tel 06 227 949 24.