Wat is jouw conflictstijl?

Hoe stel jij je op tijdens een conflictsituatie? Ben je geneigd om te zoeken naar een gulden middenweg, of druk jij jouw standpunt door totdat je gelijk krijgt? Eenieder neemt een andere positie in als het op conflicten aankomt. In 1974 introduceerden de wetenschappers Kenneth W. Thomas en Ralph H. Kilmann een model waarmee de conflicthantering- of conflictstijl van individuen gecategoriseerd kan worden. In hun model beschrijven zij vijf verschillende conflictstijlen: forceren, samenwerken, compromis sluiten, vermijden en toegeven.

 1. Forceren
  Bij forceren ben je erg assertief. Je wilt jouw mening erdoor drukken. De belangen zijn voor jou kennelijk groot.
   
 2. Aanpassen
  De stijl van aanpassen is coöperatief. Je denkt mee met het belang van een ander.
   
 3. Samenwerken
  Als je gaat samenwerken kun je assertief en coöperatief zijn. Je hebt dan vaak het eigen belang en het belang van de ander voor ogen.

 4. Compromissen sluiten
  Bij het compromissen sluiten ben je vaak assertief en coöperatief. Je past je een beetje aan. Conflicten oplossen is bij deze stijl een kwestie van geven en nemen.

 5. Vermijden
  Een extreme stijl is het vermijden. Bij vermijden ga je het conflict uit de weg. Je bent dan niet assertief, maar ook niet coöperatief. Je wilt geen deel uitmaken van het conflict. Het kan soms handig zijn om deze stijl te kiezen, omdat niet alles een meningsverschil waard is.

Benieuwd naar jouw conflictstijl? Doe dan de test op 123test.nl